Szárnyas keltetők párásítása

A tenyésztojások tárolása

Mind a tenyésztojások tárolásánál, mind a keltetési folyamat során kulcsfontosságú szerepe van a megfelelő páratartalomnak. Miért?
A keltetésre szánt tojásokat 10-15°C-os helyiségben, 50-60 %-os páratartalom mellett, hegyes végükkel lefelé tároljuk. 2 hétnél tovább nem ajánlott tárolni a tojásokat! 12 órás előmelegítés után kezdődhet a keltetési folyamat. A keltetőgépen belüli páratartalomnak azért van nagy jelentősége, mert mesterséges keltetéskor hiányzik a kotlós természetes szabályzó  és páratartalom szabályozó tevékenysége. A tojás a keltetés alatt az eredeti nedvességtartalmának mintegy ötödét elveszíti. A keltető mesterséges ipari párásítása így elengedhetetlen.

 

Keltető párásítása

A szabályos embriófejlődéshez a tojás nedvességtartalmának szigorúan meghatározott mértékben párolognia kell. A héjhártyák állapotát, a pórusok nyílását a kiszáradás mértéke határozza meg. (A kotló alatt a talaj, levegő páratartalmának állapota befolyásolja a páratartalmat).

A felesleges páratartalom a keltetés végén okoz problémát, mert a magzat képtelen felhasználni a tojás folyadéktartalmát. A köldök nem záródik. A túlzott páratartalom kedvez a mikroorganizmusok tojásba kerülésének. Megnő a befulladás mértéke. A magas páratartalom jobban növeli a beépülést, mint ahogyan az kívánatos lenne. Túl magas páratartalom mellett a tojásfehérje egy része nem használódik el, így a csibék fáradságosan, kenőcsös, nehezen száradó bevonattal kelnek ki.

Szárnyas keltető

Alacsony páratartalom esetén a helyzet fordított. Túlzott kiszáradáskor károsodik az allantoisz légzés. A 16-19. keltetési nap közötti pusztulás oka gyakran a nedvességhiány. Ha a keltetőben túl alacsony a páratartalom, túl nagy lesz a légkamra, az embrió a keltetéshez kedvezőtlen helyzetbe kényszerül, és többnyire bennreked a tojásban.

Az előkeltetés során 50-60 % relatív páratartalom kívánatos. A kelés szakaszában, az utolsó 2-3 napon a páratartalmat növelni kell a keléskori elfordulás, a héj és a héjhártyák áttörésének megkönnyítése érdekében. Ekkor 70-80 %-os páratartalom kívánatos, fokozatosan növekvő értékekkel.

Relatív páratartalom helyes mértékét jelentősen befolyásolja a keltetőtér hőmérséklete, a tojás nagysága, a héj minősége (a vékony héj könnyíti, a vastag héj nehezíti a párolgást). Helyes páratartalom mellett a tojáshéj veszít a szilárdságából, ami nagyban megkönnyíti a kelést.