Faipari, nyomdaipari párásítás

Ipari párásítás a papírgyártásban

A megfelelő külső környezeti tényezők biztosítása nélkülözhetetlen a faipar, a bútorgyártás és a nyomdaipar területén. Alacsony páratartalom esetén a faanyag, a papír kiszárad, kirepedezik, vetemedik. Fontos tehát a  páratartalom szabályozás, a légnedvesítés, az ipari csarnok párásítása.

Ipari párásítás a készház gyártásban

Magyarország területén a klimatikus viszonyoknak köszönhetően az év kétharmad részében alacsony a relatív páratartalom, ami – a minőség megtartása mellett – megnehezíti a faanyag megfelelő feldolgozását, kezelését, tárolását. Professzionális ipari párásító berendezés használatával mindez megoldható.

A nyomdaiparban a papír minőségét nagyban befolyásolja a légnedvesség, de a papír feldolgozásában is óriási segítséget nyújthat a páratartalom szabályozása. Könnyebben vágható, hajlítható, kevésbé szakad el a vékony papírlap, az eltarthatósági idejét pedig jelentősen megnövelheti a páradús levegő.

A Perfect-Cool ipari párásító rendszereivel könnyen szabályozható a páratartalomszint, csökken a környezet hőmérséklete ( mivel a párásítással egyben klimatizálhatunk is), és ezzel egy időben megtörténik a szálló por megkötése is. Így eltűnik a por is, ami nagyban megkönnyíti a műhelyeken belüli festékrészlegen dolgozók munkáját. Az ipari párásító berendezések működési költségei alacsonyak, így hamar megtérül a befektetett tőke.

Ipari párásítás a nyomdaiparban

A papír gyártásánál szintén fontos a megfelelő páratartalomszint megtartása, hisz a késztermékeknél sokkal nagyobb a kiszáradás esélye. A nyomdákban sokszorosított nyomtatványok ( újságok, szórólapok stb.) optimális környezete 20-21°C hőmérséklet és 50-55%-os páratartalom mellett van. A fűtés miatt keletkezett páratartalomszint ingadozása befolyásolja a nyomtatványok minőségét, így fontos a folyamatos külső tényezők ellenőrzése.

Faipari, nyomdaipari párásítás előnyei
 • Hatékonyabb a működés
 • Nő a dolgozók teljesítménye
 • Kevesebb lesz a selejt
 • Jobb a fa, papír minősége
 • 70%-al csökken a tűzveszély
 • A magasabb minőség egyenesen arányos az árrés növekedésével!
 • Nő a gyártás sebessége
 • Csökken a selejt
 • Javul a minőség mind a papírok mind a kartonok területén
 • Jobb a tinta tapadása
 • Pormenetesítés és a szagmenesítés is megoldott

Rendszereinkbe a hatékonyságot növelő, a vízminőséget javító berendezések könnyen beépíthetők, például mechanikai szűrők, UV szűrő, vízlágyító, baktériumszűrő.

A faiparban kiépíthető ipari párásító rendszerek fontos eleme a páratartalom szabályozó készülék, amely az automatizált működés legfontosabb eleme, páramérőből és szabályozóegységből áll. A páratartalom szabályozó automatika a szivattyút a megfelelő – akár 1-2 %-os pontossággal beállítható – páratartalom függvényében kapcsolja ki illetve be.