Gyártósor páratartalom szabályozása

Szabályozott páratartalom

Technológiai követelmény

Az utóbbi 15-20 év hazai ipar fejlődése következtében számos, korábban nem látott élvonalbelinek tekinthető gyártó cég, illetve azok csarnokai, üzemegységei települtek Magyarországra. Igen gyakran a megfelelő szabályzott páratartalom elérése szigorú technológiai követelmény (lásd: elektronikai berendezés és alkatrész gyártás, faipar, nyomdaipar)!

Optimalizált gyártás

Kiemelt cél:
a késztermék minősége

A megfelelő páraszint betartása nagyban befolyásolja a késztermék minőségét. Egyes szerelési folyamatoknál a páratartalom befolyásolhatja a tűréseket, a száraz levegő lassíthatja a munkafolyamatot, valamint az alkatrészek rugalmassága szintén a levegő nedvességtartalmától függ, ezért az alacsony páraszintben az alkatrészek könnyen eltörhetnek. Ezek mind-mind olyan tényezők, amik óriási anyagi kárt képesek okozni egy multinacionális nagyvállalat számára. 

Komfortosabb környezet

Elégedettebb munkavállalók

Nem csak a késztermék minőségét befolyásolja a páratartalom, hanem a munka gyorsaságát is, továbbá kevesebb selejt darabot eredményez a megfelelő légnedvesség, valamint az üzemben dolgozók stabil egészségügyi állapotához is nagymértékben hozzájárul, ami szintén anyagi előnyökhöz juttatja a céget.

Az előírt mértékű ellenőrzött páratartalom fenntartása nem egyszerű technikai feladat. Egyidejűleg kell figyelembe venni a belépő és távozó levegőmennyiséget, a kinti és benti hőmérséklet- és páratartalom különbségeket, a kívánt páratartalmat, a helyiség(ek) keresztmetszet adatait, illetve a mindezeket biztosító technikai háttér: a fúvókák, a nagy megbízhatóságú halk üzemmódú pumpák, a vezérlő automatika kialakítását és végül, de nem utolsó sorban a vízkezelési, vízlágyítási, illetve a szűrési technológiákat. Köszönhetően a Perfect-Cool Kft., és osztrák partnerségének ipari és lakossági evaporatív párahűtésben, és a direkt beporlasztásos párásításban szerzett sokéves tapasztalatainak és kiváló megoldásainak, meggyőző referenciákat tud felmutatni.

A Samsung jászfényszarui csarnokában 7500 m2 tiszta tér párásításával bíztak meg minket

Feladatunk, a LED TV-k belsejében lévő elektronikai alkatrészek összeszerelését végző gyártósor mellé párásító rendszer telepítése volt. Az ESD védelem miatt (Elektrosztatikus kisülések elleni védelem), technológiai követelmény a 40-60%-os páraszint tartása az üzem területén. Követelmény volt továbbá, a gyártógépek és a termékek párától, vízcseppektől való megóvása, illetve a balesetek elkezülése miatt a talaj szárazontartása.