Egészséges páratartalom nem csak otthonainkban fontos

 

 

Mind az egyén, mind pedig az ipari folyamatok szempontjából sokszor utalunk az ideális, vagy egészséges páratartalomra. De mit is takar pontosan a páratartalom fogalma? Két külön fogalmat különböztetünk meg.

 

 

A páratartalom fogalma

 

 

Abszolút páratartalom: 1m3 levegőben lévő vízpára mennyiségét adja meg.

 

Relatív páratartalom (kevésbé ismert nevén viszonylagos páratartalom): Adott hőmérsékleten a levegőben lévő vízpára arányát adja meg a lehetséges telítettséghez mérten.

 

A páratartalom tehát mérhető. De hogyan határozható meg az optimális páraszint?

 

 

Az ideális vagy egészséges páratartalom

 

A levegő páratartalma egyaránt hatással van közérzetünkre és hőérzetünkre.

Alacsony páratartalmú, száraz levegőben az emberi nyálkahártya, a szem, a bőr kiszárad, irritálódik (köhögés, szempirosság, bőrproblémák jelentkeznek).

Ha a levegő páratartalma túl magas, emberre is kártékony kórokozók szaporodhatnak el benne, jellemzően penészgombák és az atkák kedvelik a párás közeget. Ezek allergiás reakciókat okozhatnak.

Hőérzetünkre nézve pedig általánosságban elmondható, hogy a párásabb levegőt melegebbnek érezzük, míg a száraz levegőt hűvösebbnek.

 

De mikor ideális vagy egészséges a páratartalom?

Felnőtt ember számára ideális relatív páratartalom 40-60%, míg kisgyermekeknél általában ennél magasabb, 50-70%. Sajnos Magyarországon az év mintegy 2/3 részében általában nem optimális (azaz túl alacsony) a páratartalom. A páratartalmat tehát növelnünk kell. A jó hír az hogy a páratartalom szabályozható.

 

 

 

Páratartalom szabályozás szerepe otthon és az iparban

 

 

Nem csak az emberekre, hanem a bútorokra, épületekre sőt a gyártási folyamatokra, az előállított, tárolt termékekre, illetve azok alapanyagaira is kedvezőtlenül hat a mind a túl magas, mind az alacsony páratartalom. Mivel a gyártási folyamatokban emberek dolgoznak, az ipari csarnok optimális és egészséges páratartalmának beállítása nem csupán a gyártási folyamatok, hanem az egészséges munkakörnyezet miatt is kiemelten fontos.

A Perfect-Cool ipari párásító berendezéseinek használatával egyszerűen beállítható az optimális és egészséges páratartalom, továbbá az ipari csarnok hőmérséklete is szabályozható.

Az optimális páratartalom valamint hőmérséklet biztosítása lényeges javulást eredményez a termelésben minimális üzemeltetési, karbantartási, és fenntartási költségek mellett.

 

 

Az optimális és egészséges páratartalom elérhető páratartalom szabályozással

 

A Perfect-Cool automata vezérlőtechnikával ellátott ipari párásító berendezései modulárisan összeállíthatók és a létesítményhez igazíthatók. Páratartalom szabályozó rendszereinket jellemzően az ipari termelés alábbi területeire ajánljuk: