Terráriumok párásítása

Miért fontos a párásítás a sisakos kaméleon számára?A terrárium kialakítása alapvetően befolyásolja a hüllők ( kaméleonok, leguánok, kígyók, gyíkok, teknősök stb) jó közérzetét és ezen keresztül az egészségét. Ez egyaránt igaz a méretére, kialakítására, berendezésére, valamint a biztosított hőmérsékletre, páratartalomra, fényviszonyokra. Sajnos a szakszerűtlen terrárium hatása legtöbbször csak később és közvetve jelentkezik. Szerencsés esetben az étvágytalanság, vagy a csökkent étvágy már felhívhatja a figyelmet a tapasztalt terrarista számára.

Sok hüllő számára fontos a megfelelő páratartalom. Kifejezetten trópusi és sivatagi fajok esetében van nagy jelentősége. A terrárium páratartalmát annak mérete, hőmérséklete, szellőzése, itató tálak / fürdőmedencék mérete, párásítás gyakorisága nagy mértékben befolyásolja. Mind a magas mind az alacsony páratartalom egyaránt káros lehet.

A páratartalom leginkább a kültakaró, a pikkelyes bőr állapotát befolyásolja, de hat a szervek működésére is. A ideális páratartalom változhat életszakaszonként is, például vedlés idején magasabbra van szüksége az állatnak. Az alacsony páratartalom vedlési zavarokat és a veseműködés beszűkülését eredményezheti. A megfelelő páratartalom biztosítása is eltérő fajonként, kígyóknak, siklóknak fürdővizet kell biztosítani, kaméleonoknak permetezni kell, a gekkóknak fejük tetejére kell cseppenteni és onnan nyalogatják le a vízcseppet (harmathoz hasonlóan)..

Kisebb terráriumokban egyszerű vízpermetéssel ( spriczizéssel) is megoldható a párásítás, de amennyiben a párásítást hátradőlve a díványon karba tett kézzel szeretnénk nézni vagy gyakran nem vagyunk otthon és aggódunk, hogy nehogy pl. a kis sisakos kaméleonunk szomjazzon, úgy a legjobb egy profi automata párásítórendszer beépítése a terráriumba. Így még akkor sem kell áthívnunk a szomszéd öregasszonyt sprickolni, ha elutazunk.

Nagy méretű terráriumoknál, illetve profi állattartóknál vagy állatkertekben viszont nem csak ajánlott, de szinte elengedhetetlen az automatizált párásító berendezés. A 70 bar nagy nyomáson működő párásító berendezések előnye, hogy a kibocsátott finom vízpermet azonnal elpárolog, így nem nedvesíti az arra érzékeny hüllők bőrét, mégis biztosítja a terrárium megfelelő páratartalmát.

 

Felkeltettük érdeklődését? Kérjen egyedi árajánlatot itt!

 

        terrarium-parasitas  terrarium-parasitas-paratartalom szabalyozas

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak... Bővebben