Levéltárak, irattárak páratartalom szabályozása

Könyvtári, levéltári, irattári állományvédelem alatt mindazon feltételek, intézkedések és tevékenységek összességét értjük, amelyek lehetővé teszik, hogy egy adott intézmény épületében lévő dokumentumokat a könyvtárosok használható állapotban megőrizzenek és elérhetővé tegyenek a jövő generációja számára is.

irattar paratartalom szabalyzas-ipari parasitas

A dokumentumok tárolásának módja igen nagy befolyással lehet azoknak az élettartamára. Így mivel a fent említett intézetek egyik legfontosabb szerepköre a megőrzés, ezért a dokumentumok számára megpróbálják a legmegfelelőbb intézkedéseket megvalósítani. Ilyen például a tároló helyiségek páratartalmának a szabályozása.

irattar-archivum paratartalom szabalyzas-ipari parasitas

Páratartalom a levegőben lévő vízgőz „tömegét” jelenti. Mivel a meleg levegő több vízgőzt tud felvenni, mint a hideg, az a vízgőzmennyiség, amelyet a hidegebb levegő nem tud megtartani a   lehűlő levegőben :a hidegebb tárgyakon lecsapódik. Ezért melegebb helyiségből való átszállításkor az alacsonyabb hőmérsékleten tárolt tárgyak felületén páralecsapódás jöhet létre, ez a víz méretváltozást és penészedést idézhet elő.  Ezért az intézetek próbálják a raktárban a közepes hőmérsékletet, vagyis a 18°C-ot fenntartani, maximum 2 fok eltéréssel. A relatív légnedvesség a legjobb esetben 50%-os, a megengedett eltérés 5%. Ha viszont már megtörtént a baj és több dokumentum lepenészedett, akkor a legelső lépés az legyen, hogy a légkondicionálást állítsuk le, mindaddig, amíg a raktárhelyiség fertőzött. Ezek után a károsodott dokumentumokat célszerű elszállítani és a helyiséget fertőtleníteni.

Felkeltettük érdeklődését? Kérjen egyedi árajánlatot itt!

A weboldalon cookie-kat használunk, melyek jobb vásárlási élményt nyújtanak... Bővebben